Jak przenieść kuchnię w kartonach?

by / czwartek, 11 maj 2017 / Published in Blog

Kuchnia to pomieszczenie, które podczas przeprowadzki będzie najbardziej czasochłonne. Ruchome wyposażenie kuchni to w większości rzecz, które będą wymagały zachowania szczególnej ostrożności podczas pakowania. Kuchenne sprzęty oraz meble są z reguły ciężkie i może być konieczna pomoc fachowców przy ich demontażu i ponownym składani bądź podłączaniu. Jak przygotować się do przeniesienia starej kuchni do nowego lokum?

Zacznijmy od sprzątania!

Cały proces przeprowadzki najlepiej jest rozłożyć w czasie i zacząć około dwóch miesięcy przed „dniem zero”. Przygotowania do przeprowadzki kuchni najlepiej zacząć od przeglądnięcia najgłębszych zakamarków szafek – to świetna okazja, by pozbyć się niepotrzebnych lub zepsutych sprzętów kuchennych, zbędnej bądź zdekompletowanej zastawy stołowej, nadmiaru sztućców, pustych słoików itp. Wszystkie rzeczy podzielmy na te, które chcemy ze sobą zabrać do nowego lokum, te które sprzedamy (np. podczas wyprzedaży garażowej) lub oddamy (np. organizacjom dobroczynnym) oraz te, które wyrzucimy (rzeczy zepsute). To również dobry moment, by przeglądnąć nasze spożywcze zapasy – w spiżarce, szafkach oraz zamrażarce.

Postarajmy się od tego momentu w jak największym stopniu korzystać z zapasów. Produkty przeterminowane (jeśli takie znajdziemy) – wyrzućmy. Jeżeli ilość spożywczych rezerw okaże się nadspodziewanie duża, a nie będziemy chcieli przeprowadzać się razem z jedzeniem – nienapoczęte i nieprzeterminowane artykuły spożywcze możemy oddać organizacji dobroczynnej. Jeżeli oprócz ruchomego wyposażenia kuchni do nowego lokum przenosimy również sprzęty oraz meble – znajdźmy fachowców, którzy w umówionym terminie (optymalnie dzień lub dwa przed przeprowadzką) pojawią się u nas w celu odłączenia i zabezpieczenia sprzętów (dotyczy to przede wszystkim kuchenek gazowych) oraz zdemontowania mebli.

Zaplanowanie przeprowadzki

Pakuj z głową

Na tydzień lub dwa przed zaplanowaną przeprowadzką w kuchni powinny zostać wyłącznie najpotrzebniejsze rzeczy: kilka kubków i talerzy (po 1-2 dla każdego domownika); po komplecie sztućców, 2-3 garnki i patelnia oraz czajnik. Całą resztę możemy spakować. Jak się do tego zabrać?

  • przygotujmy solidne pudła kartonowe, mocne taśmy klejące, folię bąbelkową i gazety oraz flamastry i etykiety, którymi oznaczymy pudła ze szkłem; pudła powinny mieć solidną konstrukcję, być wykonane z minimum trójwarstwowej tektury i wyposażone w uchwyty (najlepiej umieszczone na podwójnym kartonie, dla większego bezpieczeństwa); na niektórych pudłach do przeprowadzek znajdziemy oznaczenia, dzięki którym zorientujemy się jaki jest udźwig danego kartonu – koniecznie przestrzegajmy zaleceń producenta i nie przeciążajmy pudeł (podczas pakowania możemy użyć wagi kuchennej lub zwykłej wagi łazienkowej);
  • pakowanie przedmiotów do kartonów powinno przypominać pakowanie walizki – robimy to tak, by wypełnić całą przestrzeń; wszystkie „dziury” między poszczególnymi elementami kuchennego wyposażenia wypełniajmy folią bąbelkową; folię bąbelkową możemy z powodzeniem zastąpić ścierkami lub ręczniczkami kuchennymi;
  • pamiętajmy o zasadzie: na spodzie ciężkie, na górze lżejsze; konieczne jest wyraźne i dobrze widoczne zewnętrzne oznaczenie góry pudła (możemy użyć specjalnej etykiety, lub narysować stosowny znak flamastrem bezpośrednio na kartonie);
  • ciężkie przedmioty (np. zastawę stołową) lepiej jest spakować do kilku małych pudeł niż do jednego dużego;
  • do pakowania mniejszych elementów kuchennego wyposażenia można wykorzystać te większe i np. do dużego garnka spakować wszystkie sztućce lub małe talerzyki;
  • do odseparowywania od siebie talerzyków (kładzionych jeden na drugim) najczęściej używa się starych gazet; można je jednak zastąpić kawałkami papierowych ręczników lub serwetkami – jedne i drugie będziemy mogli wykorzystać po rozpakowaniu się w nowym lokum; szklanki i kubki najlepiej zabezpieczymy starymi gazetami;

Kuchnia do przeprowadzki

Kuchenne sprzęty i meble

Jeżeli mamy oryginalne pudła kuchennych sprzętów – wykorzystajmy je do bezpiecznego przetransportowania np. mikrofalówki, tostera, bądź ekspresu do kawy. Pamiętajmy o porządnym zabezpieczeniu kabli do sprzętów (można okleić je taśmą, żeby się nie splątały) – kable oraz dodatkowe elementy do poszczególnych urządzeń zapakujmy do tego samego pudła. Jeżeli do nowego lokum zabieramy również meble – koniecznie wyjmijmy z nich półki, zabezpieczmy wszystkie drzwiczki i szuflady (tak, aby podczas transportu nic się nie otworzyło i nie wypadło). Fronty mebli oraz blat możemy dodatkowo zabezpieczyć folią typu stretch, aby uniknąć ewentualnych zarysowań. Jeżeli meble wymagają rozkręcenia – postarajmy się, by wszystkie części jednego mebla były spakowane razem, a do każdej paczek doklejmy pudełko z wszystkimi śrubami i wkrętami pasującymi do danego elementu.

Dzień przeprowadzki? Spakujmy do podręcznego pudła ostatnie kubki, talerzyki i sztućce oraz inne naczynia i sprzęty kuchenne, których używaliśmy do ostatniego momentu. Cała kuchnia w kartonach? Możemy się przeprowadzać!

TOP